El passat 22 de desembre es va fer una sessió plenària extraordinària del Consell Escolar municipal de Salt. L’objectiu de la trobada era donar resposta a l’’Informe sobre l’educació en els centres saltencs, aparagut als diaris els dies 11 i 12 de desembre passat, i pel tracte rebut per la premsa mateixa. (veure article)

L’Ampa del Gegant del rec hi vam assistir. Vam participar i col·laborar en l’elaboració d’un text que es va aprovar per unanimitat. Us adjuntem el text íntegre:

…………………

El Consell Escolar Municipal de Salt, reunit en sessió plenària extraordinària, de data 22 de desembre de 2010, ha acordat:

1r.- Mostrar unàniment el rebuig i desacord amb tot el que diu l’Informe del ‘Proyecto ICI de Salt’ sobre l’educació en el municipi, elaborat per l’entitat Casal dels Infants, per encàrrec de l’Obra Social de La Caixa.

2n.- Exigir que es dongui a conèixer la base científica en la qual se sustenten les dades que en l’Informe es faciliten.

3r.- Demanar a la Fundació de l’Obra Social La Caixa, que tingui en compte el desacord i la queixa de tota la comunitat educativa de Salt, quan hagi de donar validesa a l’esmentat Informe.

4t.- Aprovar el text adjunt, que mostra el rebuig i n’argumenta les raons professionals i la posisció de les famílies, així com el sentir de tota la comunitat educativa.

Salt, 23 de desembre de 2010.

Document aprovat pel Consell Escolar Municipal – Salt

A SALT NO TOT S’HI VAL! Rebuig unànim del Consell Escolar Municipal

El passat dissabte, dia 11 de desembre, el diari El Punt va treure un titular impactant sobre la realitat educativa de Salt on es feia ressò de l’índex de fracàs escolar a quart d’ESO . Després, a les pàgines interiors es feia referència a altres aspectes d’un estudi realitzat sobre aspectes com, la prostitució, la seguretat ciutadana, l’atur i l’immigració.

El periodista Jordi Nadal no té cap inconvenient en posar una fotografia en color de 23cm.X14cm. de l’Institut Vallvera amb un comentari a peu de foto que diu; L’IES VALLVERA DE SALT. L’educació i l’alt índex de fracàs escolar a les escoles públiques del municipi és un dels punts analitzats en l’informe del Casal dels Infants.

No es tracta de personalitzar en cap institució però, és evident, que el lector pot fer una associació d’idees entre el contingut de l’estudi i l’esmentat Institut que no té , de cap manera els índexs esmentats. En canvi, els dos Instituts de Salt: Vallvera i Salvador Espriu, aconsegueixen tenir en els darrers sis anys una mitjana superior a la de Catalunya en els alumnes que fan la selectivitat amb un 100% d’aprovats.

Naturalment que no es tracta de personalitzar, es tracta de demostrar la superficialitat del que es publica d’una recerca amb intencions contradictòries; gairebé sospitosesLa percepció que tenen els centenars de professionals de l’educació que treballen cada dia al municipi de Salt és que el Punt Diari és oportunista ( un públic sensibilitzat ansiós de notícies de Salt), inconscient ( no valora les conseqü.ncies) i mancat de rigorositat ( l’estudi del Casal dels Infants no cita cap mostra representativa de la consulta). Creiem que s’hauria de fer un estudi més exhaustiu sobre la premsa groga i les comissions de recerca que omplen els armaris de conclusions buides i inútils que serveixen per finançar amb diners públics els investigadors de fireta que sovintegen els indrets més necessitats. Fa temps que els que treballem a Salt i els que hi viuen han tret les seves conclusions; cal aturar el procés que concentra en determinats llocs a la gent amb més necessitats perquè els professionals que hi traballen- també els educadors- tenen una paciència limitada.

Cal una societat que comparteixi si és que som solidaris; i la premsa, i els estudis ho haurien de dir a primera pàgina. Fa temps que estem esperant aquest tipus de notícies: A Vilablareix o a Bescanó,a Fornells o a Pedralbes; s’estan construint vivendes per esponjar els barris saturats de Salt. ( Aquesta hipotètica notícia podria ser un inici d’una societat més equilibrada ).

Salt s’ha convertit en una mena de laboratori on els savis oportunistes, els filòsofs ocasionals i els sociòlegs de quincalla pontifiquen sobre els temes més punyents amb el suport d’una premsa sensacionalista, incapaç de contrastar estudis que han estat realitzats en base a les percepcions subjectives buides del rigor científic imprescindible per tenir credibilitat.

La comunitat educativa de Salt ofereix un servei educatiu als alumnes que es base en el rigor de la planificació, que es fonamenta en el compromís social i que avalua el seu treball en funció del punt de partida dels alumnes que té. Els centres educatius de Salt poden fer i fan actuacions impensables a altres indrets de la província per la seva qualitat d’execució; a més de graduar als alumnes d’ESO, s’ofereixen cicles formatius, cursos de batxillerat , es comparteix l’acció educativa entre les escoles públiques i concertades. El grau de satisfacció és molt alt com ho coroboren els alts índexs de matrícula que es donen també en els estudis post-obligatoris.

L’Informe també diu, entre altres coses, que la majoria de famílies autòctones porten els fills en centres concertats o fora del municipi, i que perceben l’escola pública de Salt com a “caòtica, desorganitzada i inestable”. Els pares i mares representas per les AMPAS en el Consell Escolar Municipal, rebutgem absolutament aquesta afirmació. Les nostres escoles no són ni caòtiques, ni desorganitzades ni inestables. Si les persones que han elaborat aquest informe s’haguéssin pres la molèstia de consultar a les famílies, a les AMPA o a la Coordinadora d’AMPAS de Salt, constatarien la nostra satisfacció envers les nostres escoles. I si els mitjans de comunicació haguéssin contrastat la informaciós’adonarien que tot i les dificultats, estem satisfets de la tasca que es fa a les nostres aules.

No entrarem en valoracions sobre “què és una família autòctona”: els matrimonis mixtes què són?. Les famílies que fa 15 anys que viuen a Catalunya amb fills nascuts aquí no són autòctones?. Les famílies d’origen andalús tampoc? L’etiqueta autòcton ens inquieta.

Finalment volem fer constar que els professionals de l’educació pública i concertada de Salt continuarem treballant plegats amb el Departament d’Educació, amb els tècnics de l’Ajuntament i amb les institucions culturals i empresarials amb tot el rigor i la professionalitat de que siguem capaços malgrat el llast que amablement ens carrega l’opinió mediàtica.